Door een autoverzekering af te sluiten ben je verzekerd tegen onvoorziene omstandigheden, zoals wanneer je per ongeluk schade veroorzaakt aan een ander voertuig. Echter, een autoverzekering is er in vele soorten en dekkingen. Welke verzekering het meest op jou van toepassing is, is afhankelijk van de leeftijd van je auto, het gebied waar je meestal rijdt en hoe vaak je de weg opgaat. Wat zijn de mogelijkheden voor het afsluiten van een autoverzekering? We zullen het hier uiteenzetten.

Inzittendenverzekering

Een gezellig dagje samen weg, carpoolen met collega’s: het zijn allemaal voorbeelden van situaties waarbij er medepassagiers in de auto zitten. Je staat er misschien liever niet bij stil, maar het is mogelijk dat er zich tijdens de rit een ongeluk voordoet, waarbij de medepassagier gewond raakt. In zo’n geval is de vraag wie er verantwoordelijk is. Mocht jij als bestuurder schuldig zijn wordt er voor de inzittenden wellicht iets vergoed, maar voor jou niet. Mocht het onduidelijk zijn wie de schuldige is, wordt het vaak een juridische kwestie waarbij het lang kan duren voor je een vergoeding krijgt. Om dit te voorkomen, is het verstandig om een Allianz Direct inzittenden verzekering af te sluiten. Met deze aanvullende verzekering krijg je een onkostenvergoeding, ook als niet duidelijk is wie  de schuldige was aan het ongeval.

WA en Beperkt Casco verzekering

WA staat voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering. Het is de basisdekking van een auto, die verplicht is voor alle autobezitters. Een WA verzekering dekt alleen de schade die jij veroorzaakt aan andere auto’s of personen. Heb je een auto die ouder is dan twaalf jaar, kan het volstaan met deze basisverzekering. Is je auto echter tussen de zes en twaalf jaar oud, is het verstandig om de WA verzekering aan te vullen met een Beperkt Casco verzekering. Daardoor ben je ook verzekerd bij schade die ontstaat door overmacht. Denk daarbij aan schade door inbraak of diefstal, of door weersomstandigheden als storm of hagel. Ook schade veroorzaakt door dieren, bijvoorbeeld een aanrijding, wordt door Beperkt Casco gedekt.

All Risk verzekering

All Risk biedt de meest complete dekking, waarbij je ook vergoed wordt voor schade wanneer je zelf een ongeluk veroorzaakt. Indien je auto jonger is dan zes jaar of de lening voor de auto nog afbetaald moet worden, is het beter om te kiezen voor een All Risk dekking. Aangezien een auto tegenwoordig steeds langer meegaat, is het echter verstandig om ook na de zes jaar voor een All Risk verzekering te kiezen indien je veel rijdt of als je auto veel waard is. Bij All Risk betaal je de hoogste premie, maar ben je voor de meeste omstandigheden verzekerd. Wel moet je altijd  rekening blijven houden met je eigen verantwoordelijkheid. Zo krijg je geen vergoeding als je schade aan je auto oploopt terwijl de sleutels nog in het slot zitten, of als het vereiste alarmsysteem niet aanwezig is.