De heetwaterkraan is een uitbreiding voor de keuken die steeds meer mensen kopen. Het is een goede optie als je veel gebruik maakt van kokend water. Kokend water is één van de dingen die de meeste mensen gebruiken tijdens het koken. Als je een waterkoker gebruikt, moet je hier op wachten. Een heetwaterkraan is daarom ideaal om te kopen. 

Wat is een heetwaterkraan?

Als eerste is het handig om te weten wat een heetwaterkraan precies is. Simpel gezegd is het gewoon een kraan waar kokend water uit kan komen. Als je snel oploskoffie, thee of een kop soep wilt maken, is een heetwaterkraan ideaal om te hebben. 

Ook als je van plan bent om dingen te koken, komt deze kraan goed van pas. Hierdoor hoef je namelijk niet meer te wachten tot het water kookt. Het water uit deze kraan komt er in principe met 100 graden Celsius uit. Dit zorgt ervoor dat het water direct kokend uit de kraan kan komen. 

Voordat je zomaar een heetwaterkraan koopt, is het wel handig om op een aantal dingen te letten. Niet elke kraan is namelijk voor iedereen een goede optie. 

Waar moet je op letten?

Er zijn vier verschillende dingen waar je op moet letten als je een heetwaterkraan aan wilt schaffen. Zo is het belangrijk om te kijken naar de boilercapaciteit, het waterfilter, de veiligheid en de soort kraan. 

De boilercapaciteit

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar de boilercapaciteit. Dit bepaalt hoeveel kokend water je in één keer kunt gebruiken. Over het algemeen wordt er een boilercapaciteit van tussen de 3 en de 7 liter gebruikt voor een heetwaterkraan. Het is vooral afhankelijk van de hoeveelheid kokend water je nodig hebt en de hoeveelheid ruimte die je in je keuken hebt wat de beste optie is. 

Als je een kleine keuken hebt, is het niet heel handig om veel meer dan 5 liter te kiezen. Bij een grote keuken waar je niet zoveel kokend water gebruikt, is een grote hoeveelheid ook niet nodig. Des te groter de boiler, des te duurder de heetwaterkraan. 

Het waterfilter

Het waterfilter heeft ook een grote invloed op de kraan. Dit is het filter dat ervoor zorgt dat er geen kalk in de kraan vast blijft zitten. Als het gaat om water, blijven er altijd mineralen achter waardoor er kalk ontstaat. 

Het waterfilter van een heetwaterkraan moet af en toe vervangen worden. Dit is niet te voorkomen. Hoe snel je het filter moet vervangen is wel afhankelijk van de opties waar je voor gaat. Als je in een regio woont met heel hard water, moet het filter vaker vervangen worden dan als het water niet zo hard is. 

De veiligheid

Een kraan waar kokend water uitkomt, is natuurlijk niet altijd veilig. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de veiligheid. De straal van een heetwaterkraan bestaat altijd uit druppels condens. Dit zorgt ervoor dat je direct je hand terug kan trekken als het water je raakt, waardoor je zo min mogelijk verbrand. 

Als je te maken hebt met kinderen, kunnen extra veiligheidsmaatregelen handig zijn om te treffen. De meeste vormen van een heetwaterkraan zijn voorzien van een veiligheidsbediening. Dit zorgt ervoor dat alles lastig te gebruiken is door kinderen. Hierdoor is het een stuk veiliger om zo’n kraan te hebben. 

Verder hoef je je bij het gebruik van een heetwaterkraan niet druk te maken over legionella. Dit is een bacterie die normaal wel eens in drinkwater te vinden is die veteranenziekte kan veroorzaken. Deze bacterie gaat dood bij 60 graden Celsius. Aangezien de boiler het water boven de 90 graden Celsius opslaat, heb je hier niet mee te maken. 

De juiste soort heetwaterkraan

Als je een heetwaterkraan kiest, is het wel zo handig om de juiste soort te kiezen. Er zijn 3 soorten kranen te vinden. Als eerste heb je de losse kraan. Dit is een aparte kraan die je naast je normale kraan kunt zetten waar kokend water uitkomt. De andere kraan kan gewoon dienen voor koud en warm water. 

Daarnaast heb je de 3-in-1 kraan. Dit is een heetwaterkraan die niet alleen kokend water heeft, maar ook koud en warm water. Hierdoor is het mogelijk om flink wat ruimte onder je aanrecht te besparen. 

Als laatste heb je nog een 3-in-1 kraan met een flexibel uiteinde. Dit is precies hetzelfde als de normale 3-in-1 kraan, maar heeft een flexibel uiteinde zodat je een grote pan of een emmer ook makkelijker kunt vullen. In de meeste gevallen zijn deze kranen ook met verschillende stralen in te stellen.