Op vakantie gaan is leuk, maar je hebt vast de verhalen gehoord over gestolen telefoons en daarom moet je goed letten op je spullen. Niets is vervelender dan als je waardevolle dingen kwijtraakt of als iemand ze steelt. Met een paar simpele tips kun je je spullen veilig houden. Hier zijn een paar handige adviezen om ervoor te zorgen dat je vakantie zonder zorgen verloopt.

Bereid je spullen voor en pak ze zorgvuldig in voor vakantie

Voor je vertrekt, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je huis veilig is. Vraag een buur of een vriend om je post op te halen. Hierdoor lijkt het alsof er iemand thuis is, wat inbrekers kan afschrikken. Laat waardevolle spullen thuis en berg ze goed op in een kluis of een verborgen plek. Maak een lijst van wat je meeneemt op vakantie. Dit helpt je om overzicht te houden en je kunt makkelijk controleren of je niets vergeet bij terugkomst.

Pak je spullen slim in. Gebruik een slot op je koffer, dit schrikt dieven af. Verdeel waardevolle spullen over verschillende tassen. Zo raak je niet alles in één keer kwijt als er iets gebeurt. Stop belangrijke dingen, zoals je paspoort, geld en telefoon, in een heuptasje of een speciale reisportemonnee. Draag deze altijd bij je, het liefst onder je kleding. Als je reist met een rugzak, zorg ervoor dat je waardevolle spullen in het voorvak zitten, zodat je er makkelijk bij kunt en ze beter in de gaten kunt houden. Als je grotere goederen meeneemt voor je vakantie, zoals je fiets voor een fietsvakantie, dan is het belangrijk om daar ook een track en trace voor je fiets te regelen. Hierdoor weet je precies waar jouw fiets zich bevindt.

In je hotelkamer kun je vaak een kluisje gebruiken. Leg hier je paspoort, extra geld en andere waardevolle spullen in. Laat nooit kostbare dingen rondslingeren in je kamer, ook niet voor even. Sluit altijd goed af als je weggaat, zelfs als je maar kort weg bent. Gebruik het bordje “niet storen” aan je deur, zo denken mensen dat je in je kamer bent en dit kan dieven afschrikken.

Veiligheid onderweg en ter plaatse

Tijdens het reizen moet je extra opletten. Houd je bagage altijd bij je en zet je tas niet uit het zicht. In de trein of bus kun je je tas vastmaken met een klein slotje. Draag je tas aan de voorkant van je lichaam, dit maakt het moeilijker voor zakkenrollers om bij je spullen te komen. Wees alert op drukke plekken zoals markten en stations, hier zijn vaak zakkenrollers actief. Blijf kalm en probeer niet te veel op te vallen als toerist.

Gebruik zoveel mogelijk een pinpas of creditcard. Dit is veiliger dan contant geld. Zorg ervoor dat je altijd een beetje contant geld bij je hebt voor noodgevallen. Verdeel je geld over verschillende plekken. Bewaar bijvoorbeeld een beetje in je tas, een beetje in je portemonnee en een beetje in je koffer. Let op als je geld pint. Doe dit alleen bij veilige geldautomaten en houd je pincode geheim. Blokkeer je pinpas meteen als deze gestolen wordt.

Je telefoon en laptop zijn waardevol en bevatten veel persoonlijke informatie. Maak regelmatig een back-up van je gegevens voordat je op reis gaat. Gebruik een wachtwoord of vingerafdruk om je apparaten te beveiligen. Wees voorzichtig met openbare wifi-netwerken. Gebruik een VPN voor extra veiligheid, zodat je gegevens niet onderschept kunnen worden. Laad je apparaten op in je hotelkamer en vermijd het gebruik van openbare oplaadpunten, omdat deze soms gebruikt kunnen worden om gegevens te stelen.

Je paspoort is erg belangrijk op reis. Maak een kopie van je paspoort en bewaar deze apart van het origineel. Zet een foto van je paspoort op je telefoon, dit kan handig zijn als je het originele document verliest. Schrijf belangrijke nummers op, zoals die van je ambassade of consulaat. Dit helpt je om snel contact op te nemen als je hulp nodig hebt. Wees voorbereid op noodgevallen. Zorg dat je weet waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis of politiebureau is. Noteer belangrijke telefoonnummers, zoals het nummer van je reisverzekering en je bank. Weet wat je moet doen als je iets kwijtraakt of als je bestolen wordt. Meld dit meteen bij de lokale autoriteiten en bij je verzekering.