Een ideale speelhoek met opbergruimte creëren is een grote uitdaging. Je kinderen verdienen uiteraard de beste speelhoek, maar je wilt niet dat alle spullen door heel e kamer heen gaan slingeren. Daarom heb je wel voldoende opbergruimte nodig.

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je een speelhoek kunt maken met voldoende opbergruimte. Zo zorg je ervoor dat de speelhoek goed bij de rest van de woning past en dat je kinderen er erg blij mee zijn. 

Multifunctionele meubels 

Een speelhoek met opbergruimte kun je het beste creëren door gebruik te maken van multifunctionele meubels. Een goed voorbeeld hiervan is een bankje die tegelijkertijd dient als kist. Hier kan bijvoorbeeld speelgoed in bewaard worden waar kinderen snel bij moeten kunnen. 

Daarnaast heb je bijvoorbeeld kastjes die ook direct als bureautje voor je kinderen kunnen dienen. Zo heb je alle ruimte om het tekenspul op te bergen en heb je een leuk bureau waar de kinderen aan kunnen spelen. Zo voorkom je dat de kinderen lang moeten zoeken naar hun spullen. Je kunt ze het beste een vaste plek geven.

Speelhoek met opbergruimte goed indelen

Een speelhoek met opbergruimte kun je het beste op een knusse manier indelen. Als je dit goed weet in te delen, kun je er veel meer opbergruimte plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld een bureau met verschillende krukjes neerzetten en daarnaast een kast met verschillende bakken. 

Alle bakken kunnen hun eigenlijk doel krijgen. Hierbij kun je denken aan autootjes, barbies, lego of Duplo. Wanneer je er een sticker op plakt met een plaatje van het speelgoed, weten kinderen direct waar ze hun speelgoed in moeten doen. Zo deel je het goed in en kunnen de kinderen alles eenvoudig terug vinden. 

Kinderen denken graag mee

Een ideale speelhoek met opbergruimte maken kun je niet alleen. Wanneer je kinderen al wat ouder zijn, denken ze maar al te graag mee. Het is zeker goed om je kinderen mee te laten denken over de speelhoek. Ze moeten er uiteindelijk in gaan spelen. 

Je hoeft als ouder uiteraard niet alles te doen wat je kinderen zeggen, maar kinderen denken vaak anders dan volwassen. Als ze je uitleggen waar de opbergruimte het beste kan zijn, dan weten ze precies waar ze de spullen terug kunnen leggen. Voor hun is het dan logisch om het ook daadwerkelijk daar terug te gaan leggen. 

Veiligheid gaat boven alles

Een speelhoek met opbergruimte moet altijd veilig zijn. Het is daarom goed om te kijken naar opbergruimte wat nooit gevaarlijk kan zijn voor kinderen. Opbergruimte met bijvoorbeeld scherpe hoeken kun je beter laten staan. Aan deze hoeken kunnen kinderen zich eenvoudig bezeren. 

Daarnaast moet het materiaal niet snel kapot gaan. Sommige plastic bakken breek je namelijk eenvoudig af. Wanneer je kinderen de bak dan één keer laten vallen, zal de bak kapot gaan. Zorg er daarom goed voor dat je weet hoe veilig de opbergruimte voor je kinderen daadwerkelijk is. 

Zo hebben kisten bijvoorbeeld een klep die eenvoudig naar voren kan vallen. Voor kinderen is dit te zwaar om weer zelf omhoog te zetten. Daarom is het altijd goed om te kijken op deze opbergruimte wel in je speelhoek moet staan. 

Plaats de speelhoek juist 

De speelhoek met opbergruimte voor je kinderen moet genoeg ruimte hebben voor je kinderen zodat ze erin kunnen spelen. Daarnaast wil je wel een oogje in het zeil kunnen houden. Je zet je kinderen dus niet in een gesloten keuken wanneer jij altijd in de woonkamer zit. 

Daarom is het goed om een speelhoek met opbergruimte een goede plek te geven. Het is goed om te kijken wat de beste mogelijkheid is. Zo kun je een deel van de woonkamer aan de speelhoek besteden, maar je kunt ook kiezen voor een deel onder een trap. Het ligt er maar net aan wat de beste optie is in jouw huis.