Soms heb je gewoon ineens last van kleine bruine beestjes in huis. Dit is ontzettend vervelend. Niemand wil beestjes in huis hebben die kunnen kriebelen en vies kunnen zijn. 

Het is daarom goed om te kijken hoe je zo snel mogelijk van deze beestjes af kunt komen. Zo voorkom je dat zij zich kunnen verspreiden en dat je misschien wel ziek van ze wordt. Hieronder leggen we je alles uit over de kleine bruine beestjes en wat je het beste tegen ze kunt doen.

Soorten bruine beestjes 

Als we het over kleine bruine beestjes in huis hebben, kan dit over verschillende beestjes gaan. Dit komt doordat er meer beestjes in je huis kunnen wonen dan dat jezelf weet. Hieronder hebben we verschillende soorten beestje voor je op een rijtje gezet:

Al deze bruine beestjes kunnen in je huis zitten. Kleine bruine beestjes in je huis zijn nooit fijn, daarom is het goed om te weten dat er niet maar één soort beestje is. Anders denk je straks dat je altijd last van hetzelfde houdt. 

Hoe weet ik met welk beestje ik te maken heb?

Het is goed om te kijken met welke kleine bruine beestje in huis je te maken hebt. De stinkwants kun je eenvoudig herkennen, ze stinken namelijk erg wanneer je ze dood maakt. De kevers herkennen de meeste mensen wel, omdat ze wat groter zijn dan de rest. 

Bedwantsen komen eigenlijk alleen voor in de slaapkamer, vandaar hun naam. Wanneer je ze daar tegenkomt zijn het dus bedwantsen. Vlooien zitten op je huisdieren. Als je ze daar ziet, weet je dat het vlooien zijn. 

Kakkerlakken en motten herkennen de meeste mensen wel. Een kakkerlak is wat groter en een mot vliegt. Deze kun je overal tegenkomen en kun je herkennen aan de grote of de vleugels. 

Kan ik ziek worden van kleine bruine beestjes in huis? 

Enkele kleine bruine beestjes in huis kunnen je wel ziek maken. We hebben daarom hieronder een kort overzicht gemaakt van de beestjes. Zo kun je direct zien van welk beestje je wel ziek kunt worden en welke eigenlijk vooral vervelend is, maar wel ongevaarlijk. 

Soort beestje: Schadelijk voor de gezondheid:
Stinkwants: Stinkwantsen steken of bijten niet. Ze kunnen je ook niet ziek maken. Ze zijn vooral vervelend om in huis te hebben
Kevers:Kevers kunnen niet veel kwaad doen voor onze gezondheid. Ze zijn ongevaarlijk, maar tasten wel de producten in je huis aan 
Bedwantsen:Bedwantsen zorgen vooral voor irritatie van de huid. Ze buiten er namelijk in. Je kunt er ziek van worden, maar het blijft vaak bij irritatie 
Vlooien:Vlooien zijn ongevaarlijk voor mensen, maar onze huisdieren kunnen er wel ziek door worden
Kakkerlakken:Kakkerlakken kunnen je wel ziek maken. Ze zijn erg gevaarlijk en kunnen meerdere ziektes bij zich dragen
Motten:Motten zijn niet gevaarlijk en zijn alleen vervelend als ze in je huis rond vliegen

Waar komen de beestjes vandaan?

Kleine bruine beestjes in huis kunnen eigenlijk overal vandaan komen. Als je in een hotel geslapen hebt, kun je bijvoorbeeld al bedwantsen meenemen. Motten vliegen gewoon naar binnen en kevers kunnen door kiertjes je huis binnenkomen. 

Hierdoor ligt het per situatie erg verschillend waar de beestjes vandaan komen. Als de kleine bruine beestjes blijven komen, is het goed om de kern op te zoeken. Waar komen ze vandaan en wanneer komen ze precies weer terug? 

Hoe verhelp je kleine bruine beestjes in huis?

Kleine bruine beestjes in huis wil je uiteraard zo snel mogelijk kwijt raken. Daarom is het goed om te kijken hoe je dit het beste aan kunt pakken. Het is goed om dan een bestrijdingsmiddel te kopen die specifiek voor het soort beestje is gemaakt die je in je huis hebt. 

Verder is het verstandig om je huis schoon en netjes te houden. Kakkerlakken zijn een goed voorbeeld die op eten opzoeken. Vele beestjes doen dit om te overleven. Maak daarom regelmatig schoon en hou rekening met wat je buiten de koelkast laat liggen. Je kunt dan het beste alles in een afgesloten kast neerleggen. 

Hoe voorkom je kleine bruine beestjes in huis?

Het liefst wil je kleine bruine beestjes in huis natuurlijk voorkomen. Dit is best lastig, omdat elk beestje op een andere manier binnen kan komen. De beste mogelijkheid die je hebt is alles zo schoon mogelijk te houden. Wanneer je veel last hebt van beestjes, kun je ook verschillende vallen plaatsen. 

Daarnaast is het goed om alle kieren en gaten te dichten waardoor beestjes eenvoudig naar binnen kunnen komen. Zo kun je voorkomen dat de beestjes erg snel naar binnen kunnen. Verder kun je een hor voor de deur maken om bijvoorbeeld motten buiten te houden. 

Kleine bruine beestjes bij mijn huisdieren

Het kan zijn dat je huisdieren last hebben van kleine bruine beestjes in huis. Dit zijn bijna altijd vlooien. Dit vergt een iets andere aanpak dan bij de andere beestjes. Vlooien zijn namelijk erg vervelend voor je huisdieren en ze kunnen zelfs ziektes overdragen op je hond of kat. 

Als je huisdier er erg veel last van heeft, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan. Anders kun je een pipet kopen met antivlooienmiddel. Deze kun je eens in de 4 weken bij je huisdier in hun nek doen. Een ander alternatief is een vlooienband die jee huisdier altijd kan dragen. Zo blijven vlooien bij je dieren weg.