Een kleine tuin groot laten lijken is voor veel mensen een doel. Het komt regelmatig voor dat je een kleine tuin bij je woning hebt zitten. Dit hoeft natuurlijk de pret niet te bederven. Als je het goed doet, is het mogelijk om een kleine tuin groot te laten lijken. Er zijn verschillende tactieken en trucjes waarop je dit kunt doen. 

Door strategisch je tuin in te richten, kun je je tuin veel grote laten lijken dan dat deze daadwerkelijk is. Als je lekker in je tuin wilt zitten met vrienden en familie, is dit één van de beste manieren om dit aan te pakken. Hoe een kleine tuin groot laten lijken, lees je hieronder!

Kleine tuin groot laten lijken door hoogteverschillen

Eén van de beste manieren om je kleine tuin groot te laten lijken, is door hoogteverschillen. Het zorgt er niet alleen voor dat de tuin groter lijkt, maar je krijgt hierdoor ook meer ruimte in je tuin. Een hoogteverschil van 15 cm, oftewel een trede kan al een groot verschil maken. 

Als je een terras in je tuin wilt, kun je deze ideaal hoger leggen dan de rest van je tuin. Hierdoor heb je op het terras ook nog eens ideaal overzicht over je tuin. Een andere optie die je hebt om ruimte te creëren, is door voor een verlaging te gaan. Dit zorgt voor hetzelfde effect. 

Verticaal tuinieren

Als je iemand bent die veel planten in je tuin kwijt wilt, is het ideaal om je tuin groter te laten lijken met het verticaal tuinieren. Dit is ook een vorm van hoogteverschillen die mooi kan ogen. Vooral als je meer groen in je tuin wilt hebben, is dit ideaal om voor te gaan. 

Hierdoor heb je niet alleen de planten die op de grond staan, maar kun je ook in de hoogte werken. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kan dit gedaan worden met planten die in de hoogte groeien, maar ook door plantenbakken boven elkaar te plaatsen. Zo kun je bijvoorbeeld een verticale moestuin aanleggen. 

Als je voor planten gaat die in de hoogte groeien, is het ideaal om te kiezen voor vrolijke kleuren die goed bij elkaar passen. Hierdoor hou je je tuin ook licht en open. Ook breng je hiermee een mooie vorm van groen naar je tuin. 

Kies voor kleine bomen en hagen

Voor in een kleine tuin kan het voor veel mensen als iets raars lijken, maar kleine bomen of hagen passen goed in een kleine tuin. Een kleine tuin groot laten lijken kan hierdoor gedaan worden. Een boom ziet er vaak erg groot uit. Hierdoor kan je tuin optisch groter lijken. 

Een kleine tuin groot laten lijken vanuit je huis kan hierdoor ook ideaal gedaan worden. Zo kun je dit doen door een kleine boom met een haag ervoor in je tuin te planten. Deze zorgt voor wat diepte als je uit het raam kijkt. De tuin lijkt hierdoor al snel groter. 

Verwerk ronde vormen in je tuin

Als je een kleine tuin hebt, zijn ronde vormen je vriend. Een ronde vorm ziet er namelijk veel speelser en ruimtelijker uit dan een rechte vorm. Als je een pad in je tuin aan wilt leggen, kun je deze beter laten kronkelen dan recht laten lopen. De afstand die je over het pad moet lopen, is hierdoor ook langer. 

Een leuke manier om dit nog verder uit te breiden, is door je pad achter een haag of een boom te laten stoppen. Hierdoor lijkt het alsof het pad nog verder loopt dan dat je kunt zien. Een tuinbankje is ook een mooie plek om een pad te laten stoppen. 

Kies de juiste kleuren in je tuin

Een kleine tuin groot laten lijken kan ook gedaan worden door de juiste kleuren te kiezen. De kleuren hebben een groot effect op hoe je de ruimte ziet. Vooral koele kleuren kunnen goed van pas komen in de tuin. Deze doen het namelijk laten lijken alsof de tuin veel groter is. 

Hierbij kun je het beste kiezen voor tinten, zoals grijs, blauw, violet, lichtroze of donkergroen. Verder kun je heldere warme kleuren beter minder gebruiken. Deze laten je tuin juiste kleiner lijken. 

De beste manier om kleuren in je tuin te verwerken, is door te kijken wat je in huis hebt. Het ziet er het mooiste uit als je tuin ook een beetje op je huis lijkt. Planten en kleuren kun je hierdoor het beste in het pallet dat je ook in huis hebben. 

Lange smalle of korte brede tuin

Het is ook een goede optie om met de kleuren te spelen als je een lange smalle of een korte brede tuin hebt. Zo kun je met een combinatie van koele en warme kleuren spelen om het juiste effect te creëren in je tuin. 

In een lange smalle tuin kies je het beste voor de warme kleuren achterin de tuin en de koele kleuren voorin de tuin. Dit zorgt ervoor dat de achterkant dichter bij lijkt en de zijkanten verder weg lijken. De ruimte ziet er hierdoor groter uit. 

Als je juist een korte brede tuin hebt, kun je dit het beste omkeren. Zo kies je het beste voor een warme kleur voorin de tuin en een koele kleur achterin de tuin. Hierdoor lijkt de tuin een stuk dieper en tegelijkertijd smaller. Hierdoor lijkt de tuin iets meer in proportie. 

Kleine tuin groot laten lijken door tuinverlichting

Een kleine tuin groot laten lijken kan ook gedaan worden door tuinverlichting. Door tactisch de tuinverlichting te plaatsen, krijg je licht op de plekken waar je het lichter wilt laten lijken. Lichtverdeling zorgt voor een optisch grotere tuin. Daarnaast heeft het ook een effect op de sfeer. 

Tuinverlichting is op verschillende manieren te plaatsen. Een kleine tuin groot laten lijken kan hierdoor kan ook makkelijk gedaan worden. Eén van de beste opties die je hebt voor verlichting in de tuin, zijn spotjes. Deze zorgen voor verticale lijnen van licht in de tuin. Dit kan een kleine tuin groot laten lijken. 

Vooral op het terras is het ideaal om voor de juiste verlichting te kiezen. Het is hier niet alleen belangrijk om goede verlichting te hebben, maar dit is ook positief voor de sfeer op het terras. Vooral als het donker is, kan warm licht het lekker knus laten lijken. 

Spelen met de kleur van het licht

Als je een kleine tuin groot laten lijken wilt, is het ideaal om te spelen met de kleur van het licht. Dit kun je doen door warm en koel licht te gebruiken. Als je veel op het terras zit, kun je hier gezellige sfeer bouwen met warm licht. Dit laat het terras wat dichter bij komen en laat het knus lijken. 

Je kunt dan met het licht spelen door koel licht aan de andere kant van de tuin te plaatsen in de vorm van lampen. Door deze door de tuin te verspreiden, lijkt de tuin in het donker ook een stuk groter. Als je graag met vrienden en/of familie in de tuin zit in het donker, is dit ideaal. 

Voordelen van een kleine tuin

Een kleine tuin heeft niet alleen nadelen. Er zijn ook een aantal voordelen. Zo is het makkelijker in onderhoud en kun je mooiere materialen en planten gebruiken. Aangezien je minder oppervlakte hebt, kost dit ook minder. Daarnaast kun je ook in een kleine tuin je droomtuin creëren als je het goed aanpakt!