Baking soda is een natuurlijk schoonmaakmiddel die je voor een hele hoop verschillende dingen kunt gebruiken. Schoonmaken met baking soda wordt eigenlijk altijd aangeraden als je iets goed schoon wilt krijgen. 

Wij hebben alle tips en tricks van baking soda voor je op een rijtje gezet. Op die manier weet je precies waar je baking soda wel en niet voor kunt gebruiken. Zo voorkom je dat je bijvoorbeeld iets beschadigd door baking soda te gebruiken of je juist iets niet schoon krijgt omdat je het niet gebruikt. 

Wat kun je niet schoonmaken met baking soda? 

Schoonmaken met baking soda hebben de meeste mensen wel eens gedaan. Veel mensen zeggen dan ook dat je alles kunt schoonmaken met baking soda. Dit is helaas niet zo. Je kunt zeker niet alles schoonmaken met baking soda. Soms zorg je er dan juist voor dat het materiaal beschadigd. 

Het is goed om te weten welke materialen je beter kunt vermijden om schoon te maken met baking soda. Hieronder een kort lijstje met spullen die je niet moet schoonmaken met een soort baking soda:

Tip: zo gebruik je baking soda

Baking soda gebruik je eigenlijk op een vrij eenvoudige manier. Je kunt een eetlepel over een doekje of spons heen strooien. Dit kun je dan gaan gebruiken om schoon te maken. Het is wel van belang dat je het goed schoonmaakt na die tijd. 

Schoonmaken met baking soda is dan ook absoluut niet moeilijk. Je kunt ook een eetlepel baking soda in een emmer water doen en hiermee gaan schoonmaken. Baking soda is op allerlei manieren te gebruiken, zodat je er vanalles mee schoon kunt maken. 

Trick: Onze viervoeter schoonmaken

Onze eerste trick is zeker weten een trick die je nog niet zo vaak gehoord hebt. Onze viervoeters kunnen namelijk nog wel eens stinken. We hebben het dan vooral over een natte hond, maar ook katten kunnen soms een geurtje bij zich hebben. Vooral als ze veel buiten lopen. 

Baking soda is de ideale manier om je hond of kat niet meer te laten stinken. Zolang zij het niet in hun ogen krijgen, is het geen schadelijk middel voor onze viervoeters. Dit is ideaal om ervoor te zorgen dat ze weer eens een keer lekker ruiken. 

Tip: De kattenbakken van onze viervoeters 

De kattenbak van onze viervoeters kan ook nog wel eens een luchtje bevatten. Daarom is het goed om te kijken of je deze misschien ook goed schoon kunt maken met baking soda. 

Je kunt het beste één eetlepel baking soda in de kattenbak gooien zodra hij leeg is. Daarna gooi je er wat water bij en kun je gaan schrobben. Dan gooi je de kattenbak leeg en spoel je hem na. Vervolgens maak je hem droog en heb je weer een lekker ruikende kattenbak.  

Tip: Gebruik baking soda als ontkalker 

Schoonmaken met baking soda is een goede optie wanneer je iets wilt gaan ontkalken. Een goed voorbeeld is dan de waterkoker. Je gooit wat baking soda in de waterkoker en je doet er wat water bij. Je laat hem dan even koken, zodat de kalk los kookt. 

Zodra je de waterkoker leeg gooit, zie je direct dat een hele hoop kalk al weg is gegaan. Anders kun je het proces altijd nogmaals herhalen om nog meer kalk weg te halen. Zo heb je uiteindelijk een natuurlijke ontkalker waar je steeds gebruik van kunt maken. 

Tip: Schoonmaken met baking soda voor je wc

De wc is een plek die je altijd goed schoon moet maken. Je doet er je behoeftes en dit wil je in een schone omgeving doen. Helaas krijg je niet altijd alles schoon. Soms gebruik je een wc-blok waar bijvoorbeeld de kleuren in de wc blijven hangen. 

Dan is baking soda een ideaal product om te gebruiken. Schoonmaken met baking soda voor je wc is namelijk vrij eenvoudig. Je gebruikt de baking soda om al het vuil en alle kleur uit de wc weg te halen. Met baking soda voorkom je dat er toch nog vuil achter blijft. 

Trick: Knuffels van onze kinderen schoonmaken

Kinderen zijn vaak echt dol op hun knuffels. Helaas gaat er op den duur een luchtje aan deze knuffels zitten. Daarom is het goed om de knuffels schoon te maken of in ieder geval een fijn geurtje te geven. Zo voorkom je dat de knuffels op den duur echt te erg gaan stinken. 

Schoonmaken met baking soda is dan de beste optie. Je hoeft enkel wat baking soda over de knuffels heen te strooien. Dit laat je een uurtje intrekken en daarna klop je het er weer af. Daarna zal de knuffel weer heerlijk ruiken en hoeven de kinderen hun knuffels niet te missen. 

Trick: verwijder stickers met baking soda 

Stickers zijn de meest verschrikkelijke dingen om schoon te maken. Je krijgt ze namelijk niet snel en makkelijk van een oppervlakte af. Met baking soda kun je het er stuk makkelijker af krijgen. Je maakt dan een pasta van ¾ baking soda en ¼ water. 

Deze pasta ga je op de sticker smeren. Dit laat je even intrekken. Zodra je denkt dat het genoeg ingetrokken is, haal je alles eraf met een doekje. Je maakt het dan nog schoon met een vochtige doek en alle stickerresten zijn eindelijk verdwenen!

Trick: Reinig eenvoudig je matras met baking soda

Een matras kun je helaas niet in de wasmachine stoppen. Daardoor is het lastig om hem schoon te maken. Een matras schoonmaken met baking soda is dan zeker een goede mogelijkheid. Je hoeft alleen wat baking soda over je matras heen te strooien en dit er goed in te borstelen met bijvoorbeeld een stoffer.

Na enkele uren kun je alle soda met een stofzuiger van je matras af halen. Je zult direct ruiken dan je matras er veel beter aan toe is. Hierdoor heb je jouw matras op een eenvoudige manier gereinigd. 

Tip: Verwijder geurtjes uit je auto

De auto is een plek waar zich ook een hele hoop verschillende geurtjes kunnen verzamelen. Daarom is het goed om baking soda te gebruiken om deze geurtjes te verwijderen. Een auto schoonmaken met baking soda doe je ook op een snelle en eenvoudige manier. 

Je kunt de buitenkant en de binnenkant van de auto eenvoudig schoonmaken met baking soda. De bekleding kun je bestrooien en dit er met een stofzuiger weer afzuigen als dit ingetrokken is. De buitenkant kun je eenvoudig schoonmaken met een eetlepel baking soda en wat water. Op die manier zorg je ervoor dat je hele auto weer spic en span is. 

Waar kun je baking soda nog meer voor gebruiken?

Met baking soda schoonmaken is geen enkel probleem, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Schoonmaken met baking soda is wel waar soda het meest voor gebruikt wordt. 

Hieronder hebben we nog enkele dingen opgeschreven wat je met baking soda kunt. Let op! Kijk wel altijd wat veilig is en ga niet zomaar baking soda voor alles gebruiken.