In de lente leggen slakken in de tuin hun eitjes. De kans is groot dat je in deze tijd van het jaar samen met de zomer veel last kunt krijgen van slakken in de tuin. Als dit het geval is, is het handig om een aantal maatregelen te nemen om de slakken op een afstand te houden. 

Vooral als je een moestuin of een aantal mooie planten in je tuin hebt, wil je natuurlijk niet dat deze aangetast worden door slakken. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen als je te maken hebt met slakken in de tuin. 

Slakken in de tuin kunnen niet tegen uitdroging

Slakken zijn weekdieren. Daarom zijn ze erg gevoelig voor invloeden van buitenaf. Aangezien slakken voor het grootste gedeelte uit water bestaan, kunnen ze erg slecht tegen uitdroging. Dit is ook de reden waarom zout dodelijk is voor slakken. 

Door osmose trekt het zout letterlijk al het water uit het lichaam van een slak. Hierdoor wordt het lichaam van de slak weggevreten door het zout. Dit is één van de minst diervriendelijke manieren om slakken in je tuin te bestrijden. 

Doordat slakken zo gevoelig zijn voor invloeden van buitenaf, zijn ze erg goed in zich verschuilen. De weekdieren verschuilen zich dan ook graag in hun huisje als ze deze hebben. Sommige slakken hebben echter geen huisje. Deze verschuilen zich graag tussen planten, gevallen bladeren, compost, hout en stenen. 

Wat kun je doen tegen de slakken in de tuin?

Als je te maken hebt met slakken in de tuin, is het handig om te weten wat je precies kunt doen om deze diertjes te bestrijden. Als je dit aan wilt pakken, is het wel zo prettig om dit op een diervriendelijke manier aan te pakken. Daarom staan hieronder een aantal diervriendelijke manieren om dit aan te pakken. 

Kies voor planten die geen slakken aantrekken

Eén van de beste manieren om slakken in de tuin te bestrijden, is door te kiezen voor planten die geen slakken aantrekken. Er zijn planten die slakken heerlijk vinden, zoals de dahlia, ridderspoor, hosta en papaver. Verder zijn ze in een moestuin gek op sla, courgette en sperziebonen. 

De beste manier om slakken in de tuin te bestrijden, is door hier planten bij te zetten met sterke geuren. Slakken houden hier niet van. Er zijn veel opties die je hiervoor hebt. Zo moet je denken aan planten, zoals:

Door deze planten door je tuin te verspreiden, is het mogelijk om slakken in de tuin te voorkomen. Je maakt je tuin hiermee namelijk niet aantrekkelijk voor de slakken om in de buurt te komen. 

Haal natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin

Het kan ook een goede optie zijn om de natuurlijke vijanden van de slak naar je tuin te brengen. Eén van de makkelijkste manieren om dit te doen, is door kikkers en padden naar je tuin te lokken. Dit kun je doen door een kleine waterplaats te maken. Om snel kikkers naar je tuin te krijgen, kun je wat kikkerdril in de waterplaats doen. 

Een andere optie die je hebt, zijn vogels. Ook deze hebben slakken op het menu staan. Met name merels zijn hier een goede optie voor. Voor huisjesslakken vinden merels erg lekker. Merels kun je lokken met een drinkbak, schuilmogelijkheden, een gazon om wormen te zoeken en een haag om zich te nestelen. 

Ook andere vogels, egels en spitsmuizen lusten graag slakken. Deze kun je lokken door extra beschutting in je tuin te plaatsen. Een takkenril, een berg bladeren of een composthoop kan goed helpen om deze naar je tuin te lokken. 

Maak hindernissen in je tuin

Slakken in de tuin houden ook niet van hindernissen om bij hun eten te komen. Aangezien het weekdieren zijn, zijn ze erg gevoelig. Daarom kun je makkelijk wat hindernissen voor de slakken maken. 

Eén van de beste manieren om dit te doen, is door een ring van eierschillen om de plant die je wilt beschermen te maken. Ook cacaodoppen kunnen hiervoor werken. Hierbij is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat deze giftig zijn voor honden!

De scherpe materialen die rondom de plant liggen, zorgen ervoor dat slakken hier niet graag komen. Er zijn verschillende andere materialen die je hier ook voor kunt gebruiken. Hierbij moet je denken aan schelpen of grind. Ook koffiedik en koper zouden slakken ontlopen. 

Extra tips om slakken uit de tuin te houden

Om je nog wat verder te helpen, hebben we hieronder nog een aantal extra tips staan om slakken in de tuin te voorkomen: